Blog Archive

SOCIAL MEDIA

Semua yang berlaku ada hikmahnya.

Saturday, May 19, 2012


Assalamualaikum. :)

‘Semua yang berlaku ada hikmahnya’

Percaya?

Jika anda seorang muslim, anda harus percaya. Saya tahu. Kita semua manusia biasa. Perasaan terkilan tu pasti ada. Perasaan seperti ‘kenapa aku? Kenapa aku yang diuji sebegini rupa?’

Lumrah manusia.

Tapi ingatkah anda, ‘Allah tidak akan menguji seorang hamba itu lebih daripada kemampuannya,’
Kita harus sedar, setiap ujian dari Allah adalah tanda kasih sayangnya kepada kita. Mungkin kita beranggapan kita tidak mampu melakukannya tetapi Allah tahu kita mampu. Dia Yang Maha Mengetahui mahu kita meneroka peribadi kita sendiri.

Pernah tak mengalami situasi ini, situasi di mana kita rasa tidak mampu melakukan sesuatu, tetapi pada akhirnya, dengan bersusah payah, kita mampu juga selesaikan perkara tersebut? Pasti pernah. Dan itulah yang Allah nak dari kita. Supaya kita beri yang terbaik. Menggunakan segala potensi diri yang kita ada untuk menjalankan tanggungjawab sebagai khalifah Allah di muka bumi ini.

Pernah kita fikir, kenapa kite sering mempersoalkan nasib kita pabila kita ditimpa musibah, tetapi pabila kita menerima kesenangan, kenapa kita tidak mempersoalkan, ‘kenapa aku yang dipilih untuk kesenangan ini?’ kenapa?

Fikir-fikirkan.

‘Pengalaman mendewasakan’

Setiap dugaan yang diberi oleh Allah akan membantu kita menjadi lebih matang. Saya berbangga dengan seseorang. Faiz. Begitu banyak dugaan yang dia hadapi sekarang ini, sehingga kami sendiri mula mempersoalkan nasib malang dirinya (Nauzubillah), dia tenang. Ternyata dia lebih bijak menangani dugaan ini dari kami semua. Dia redha.

“Kalau Allah nak bagi, bagilah, kalau tak, usaha cara lain,”

:') am proud of u,brother.


Post a Comment

Instagram